Niederländischer Text #17: Als de Chinezen het papier niet hadden uitgevonden

De Chinezen maakten papier van de korst van de moerbeiboom, dus van een boom die niet in Europa groeide (of groeit). Maar wat zou er hebben zijn gebeurd als de Chinezen helemaal geen papier hadden uitgevonden?

Voordat de mensen papier hadden, hebben ze bijvoorbeeld wasborden, papier dat van papyrus was gemaakt of de huid van dieren gebruikt en ze hebben soms ook dingen in steen gebeiteld. Daarom denk ik dat we deze manieren om iets op te schrijven zouden hebben verfijnerd, vooral het schrijven op borden, omdat het toch zo onpraktisch is een boodschappenlijst in steen te beitelen 🙂 Als Toen mijn ouders of school zatten, gebruikten ze nog steeds borden en krijt om hun huiswerk te doen, en later hadden ze ook krijten pennen met die waarmee ze fijner preciser konden schrijven konden.

Maar desondanks gaf papier de mensheid natuurlijk de mogelijkheid herinneringen voor langere tijd te bewaren, intergenerationeel en niet alleen tussen (groot)ouders en hun kinderen. Als de Chinezen het papier niet hadden uitgevonden, zou het niet zo gemakkelijk zijn geweest om complexe informatie te bewaren en te delen. In dit geval zou de orale traditie belangrijker zijn geweest, misschien een beetje als in Ray Bradburys „Fahrenheit 951“. Ik kan me voorstellen dat dat ook zou hebben betekend dat ons geheugen al met al beter zou zijn dan het inderdaad is.

Als er geen papier was zou Gutenberg de boekdruk niet hebben uitgevonden en misschien zou Europa dan ook niet zo christelijk hebben zijn geworden. We zouden waarscheijnlijk geen bibliotheken en ook geen cadeaupapier hebben. Of we ook geen toiletpapier zouden hebben? Of filterpapier filters voor thee en koffie? Misschien zouden we ook een andere vorm van kunst hebben ontwikkeld, weiniger minder visueel en meer auditief?

Ik denk dat onze beschaving heel anders zou zijn als de Chinesen het papier niet hadden uitgevonden.

Diese Seite verwendet Cookies, um die Nutzerfreundlichkeit zu verbessern. Mit der weiteren Verwendung stimmst du dem zu.

Datenschutzerklärung