Niederländischer Text #21: De oorsprong van Allerheiligen

De oorsprong van Allerheiligen

Ofschoon Allerheiligen een Christelijke feestdag is, is zijn oorsprong heidens. Onze voorouders geloofden dat de mensen die voor* ons gestorven zijn ons op deze tijd weer kunnen bezoeken kunnen omdat de „sluier“ tussen deze wereld en het Hiernamaals aan het einde van oktober heel dun en doorlatend is en het zielen daarom toegestaan wordt, zich tussen deze beide werelden te bewegen. Waarschijnlijk dachten de mensen dat de mist, die in dit seizoen vaak ontstaat, iets mysterieus is en dat het goed mogelijk is dat de zielen zich erin verbergen. De Keltische feestdag voor de doden heette Samhain. [*voor kann in diesem Kontext sowohl zeitlich als auch kausal aufgefaßt werden; klarer wäre: mensen die eerder dan wij gestorven zijn]

De Het bezoek van overledenen was eigenlijk iets positiefs; onze voorouders dachten niet dat dat iets te doen had met kwaadwillende geesten. Integendeel geloofden ze dat de doden hun families nog steeds bezochten om te zien of ze hulp nodig hadden en om hun te verzekeren dat ze nog steeds van hun hen hielden. Eerst de kerk veranderde als eerste hoe de mensen over de doden dachten, doordat ze de het idee van een hemelse strafrechter [oder: een hemels strafrecht, wenn eine Institution gemeint ist] en een hel invoerden. Plotseling was de dood een soort van straf en iets waar men bang voor bang was.

Maar de mensen wilden niet van stoppen met hun feestdagen laten es daarom besliste de kerk dat ze Samhain in een Christelijke feestdag moesten veranderen: Allerheiligen, een feest waarop men aan alle heiligen denkt. [hier kann kerk im Singular, das Verb aber im Plural stehen, weil die Kirche eine Gemeinschaft ist und in diesem Fall sehen Niederländer großzügig darüber hinweg, daß Numerus von Subjektiv und Verb nicht gleich sind :)]

In Mexico vieren ze ook een soort van Allerheiligen, maar in een oorspronkelijkere zin. Aan Tijdens de „días de los muertos“ vieren de mensen nog steeds dat hun dode voorouders op bezoek komen respectievelijk bezoeken ze ze op de kerkhoven en brengen hun bloemen, iets te eten en borrel.

Diese Seite verwendet Cookies, um die Nutzerfreundlichkeit zu verbessern. Mit der weiteren Verwendung stimmst du dem zu.

Datenschutzerklärung