Niederländischer Text #28: Hobos in Noord-Amerika

De Hobos in Noordamerika

In Noord-Amerika hebben ze een fenomeen dat we zó in Europa niet kennen: de Hobos. Hobos zijn mensen, die geen huis of appartement hebben en de hele tijd met de goederentrein door het land reizen. Enkele van hun rijden van oogst naar oogst om geld te verdienen en passeren op deze manier het hele land, maar meestal hebben ze geen echte doel. Of beter gezegd is hun enige doel te reizen en misschien weg te komen van moeilijke omstandigheden of misschien van zichzelf.

In Amerika hebben deze Hobos geen goede reputatie. Inderdaad gelden Hobos vaak als slechte mensen, omdat de mensen denken dat ze stelen en verdovende middelen verkopen of nemen of dat hun aanwezigheid klanten verdrijft of zo. Het is bekend dat enkele politie agenten redenen verzinnen om Hobos te arresteren, bijvoorbeeld stroomdiefstal als ze hun mobiele telefoons in een snel fast food-restaurant opladen, wat eigenlijk veroorloofd is.

Het gevoel permanent op de vlucht en nergens welkom te zijn heeft ernaartoe geleid dat beetje bij beetje een soort „parallelle samenleving“ ontstaan is. De Hobos-samenleving heeft zijn eigen regels en zijn eigen manier om bijvoorbeeld informaties over een plek of de mensen die er wonen te delen. Bijvoorbeeld mag je niets van een andere Hobo stelen, maar (je) moet hem helpen als hij hulp nodig heeft. Om te markeren dat ergens goede mensen wonen die de Hobos eten of geld geven, gebruiken ze een systeem dat zich uit het Rotwelsch ontwikkelt heeft. Rotwelsch is de taal van de reizende mensen en de schurken, die in Europa vooral na de Eerste Wereldoorlog rondgereisd zijn („dieventaal“). Bijvoorbeeld kan een beeld van een kat met een pijl en het nummer 500 betekenen dat er een leuke aardige/vriendelijke oude vrouw 500 meter verderop in de straat neer woont, waar Hobos hulp kunnen krijgen.

Enkele Hobos zeggen dat ze graag vrij willen zijn en daarom geen werk zoeken en door het land reizen, maar ik denk dat veel van die hen ook zware loten een zwaar leven hebben en eigenlijk voor hun herinneringen op de vlucht zijn. Dit Deze ellende is waarschijnlijk ook het de reden daarvoor dat zoveel Hobos psychische problemen hebben of verslaafd zijn aan alcohol of verdovende middelen.

Ik vind het de gedachte fascineerend zo vrij te zijn, maar ik geloof ook dat het een heel andere gevoel is als je weet dat je ergens een thuis hebt waar je naartoe terug kan gaan

Diese Seite verwendet Cookies, um die Nutzerfreundlichkeit zu verbessern. Mit der weiteren Verwendung stimmst du dem zu.

Datenschutzerklärung