Niederländischer Text #36 Assepoester

Er was eens een rijke koopman die een dochter had, die Assepoester heet. Hij en zijn vrouw liefden zich heel erg en hun dochter was een grote schat voor hun. Maar één dag stierf (starf?) de moeder en de man de dochter bleven alleen terug. Daar werd de man zo bedroefd dat hun dochter zei dat hij opnieuw moest gaan trouwen, en inderdaad vond de man binnenkort een nieuwe vrouw.

Deze vrouw had al twee dochteren en de drie deden altijd heel vriendelijk tegen Assepoester, maar zodra haar vader niet meer in de buurt was, veranderde haar bedragen. Plotseling lieten ze zich van Assepoester opdienen en gaven haar opdrachten in het huis zoals het wasgoed maken (?), de keuken schoonmaken en andere arbeiden in het huishouden.

Assepoester zei niets daarover tegen haar vader, maar deed alsof alles in orde was. Maar toen de vader weer (ermee?) begon lange reizen te maken, werd de situatie voor haar nog slechter. Haar stiefmoeder en haar stiefzussen behandelden haar meteen niet alleen als een maagd, maar gaven haar ook opdrachten, die vernederend waren.

Toen Assepoester niet meet wist wat ze zou moeten doen, liep ze naar het graf van haar moeder en huilde er tot ze het gevoel had dat hun moeder bij haar was en haar troostte (?).

In deze tijd zoekte de jonge prins van het koninkrijk een vrouw, maar alle damens, die zijn vader hem had voorgesteld, vond hij niet aardig, en daarom wilde hij graag een groot feest geven. Toen zijn boden door het koninkgrijk heen reden en uitnodigungen aan alle jonge vrouwen brachten, bereikten ze natuurlijk ook het huis van Assepoester en hun familie. Haar stiefzussen waren heel opgewonden toen ze van het feest hoorden, en ook Assepoester wilde graag nar het paleis gaan en de prins ontmoeten.

Daar zij haar stiefmoeder dat ze natuurlijk naar het feest kon gaan – zodra ze al/alle (?) haat opdrachten had uitgevoert. En daarna gaven de stiefmoeder en de stiefzussen erg vele opdrachten aan Assepoester. Het meisje was vastberaden om alles goed te maken, en ze begon ook ermee een jurk voor zichzelf te naaien.

Aan het avond van het feest hoewel vernietigden de stiefzussen en de stiefmoeder haar hoop: ze vernietigden haar jurk en gaven haar nog meer in het huis te doen.

Daar liep Assepoester weer naar het graf van haar moeder en daar….

Diese Seite verwendet Cookies, um die Nutzerfreundlichkeit zu verbessern. Mit der weiteren Verwendung stimmst du dem zu.

Datenschutzerklärung