Julemat (oppgave fra julekalenderen)

Etter å høre på den podkasten her må jeg innrømme at den tradisjonelle norske julematen ikke høres særlig fristende ut for meg – sannheten er at den minner meg om hva vi spiste på julaften da jeg var ung. Mora mi forberedet alltid noe med kjøtt, for eksempel Gulasch, en stekt gås eller noe slikt. Vi spiste aldri fisk til jul. Når jeg tenker om det, virker det litt rart fordi å spise karpe til jul er jo en tysk juletradisjon, men generelt spiste vi ikke så mye fisk – derfor tror jeg også at lytefisk ikke ville være noe jeg ville gjerne spise til jul.

På podkasten sa de at nordmenn spiser litt færre mindre kjøtt nå til dags enn før og det har fått meg til å huske at å spise noe vegetarisk til jul ikke var virkelig mulig da jeg var yngre og feiret jul fortsatt med foreldrene mine. „Men kjøtt tilhører til jul“ var bare én av alle argumentene deres jeg personlig ikke kunne forstå, spesielt fordi jeg kunne bevise familien min noen år senere at vegetarmat også kan være deilig og festlig…

Nå til dags spiser vi alltid Raclette på julaften, vanligvis med forskjellige muligheter til å spise vegetarisk eller vegansk også: pizzadeig, grønnsaker, salat, brød, poteter, ost og flere andre ting. Jeg tror at dette året må vi stanse denne tradisjonen fordi jeg ikke kan sitte så lenge og ektemannen min har allerede sagt at han skal lage en potetgrateng med grønnsaker og kanskje også med svinefilet i peppersaus. Vi får se.

Generelt spiser jeg ikke så mange søtsaker, men jeg liker Spekulatius og Stollen, to tyske spesialiteter. Jeg baker ikke alltid ferske småkaker selv, men vi forsøker å bake et daddelbrød hvert år (det er en tradisjon i familien vår siden omkring tjue år).

[korrigiert mit meinem Lehrer]

Diese Seite verwendet Cookies, um die Nutzerfreundlichkeit zu verbessern. Mit der weiteren Verwendung stimmst du dem zu.

Datenschutzerklärung