Niederländischer Text 23: Reukwerk

Deze week heb ik me verschillende soorten Japaanse wierrookstokjes besteld en in deze context heb ik een beetje over reukwerk in het algemeen gelezen.

Tegenwoordig kan niemand meer zeggen wanneer (de) mensen ermee begonnen hebben zijn om kruiden, houten en harsen te verbranden, maar onderzoekers vermoeden dat het zich vanzelf ontwikkelde toen (de) mensen leerden het vuur te gebruiken en gewillig te stoken. Ze konden bemerken dat verschillende geuren verschillende stemmingen veroorzaakten en beetje bij beetje verfijnden ze hun kennis, zeer vergelijkbaar met het process tijdens wiens welke ze uitvonden welke kruiden tegen welk ziekte helpen.

Het blijkt evident dat de mensen destijds ook al ermee begonnen reukwerk in een rituele context te gebruiken; we weten tenminste weten we dat al de neanderdalmensen neanderdalers hun doden kruiden, houten, harsen en oker in het graf legden van hun doden als een soort cadeau voor hun leven na de dood. Ze moesten bovendien ontdekt hebben dat enkele planten hun bewustzijn veranderden en hun sjamaanen gebruikten deze kruiden om bijvoorbeeld op naar de „andere zij kant“ de reizen. Dat betekent dat reukwerk een belangrijk deel van de sjamanistische technieken was, ongeveer zoals het eentonige drummen. Het interessantes is dat mensen over de hele wereld dit process doorliepen, natuurlijk altijd met de planten die in hun omgevingen groeiden.

Op deze manier hebben zich verschillende reukwerktradities ontwikkeld. In Noord-Amerika gebruiken ze nog steeds het liefst witte salie, in Australie en India sandelhouten de het meest gebruikte kruid in Noord-Europa is waarschijnlijk bijvoet, om een paar voorbeelden te noemen.

Maar een goede geur en het rituele gebruik van reukwerk is niet het einige doel waar kruiden, houten en harsen voor gebruikt kunnen worden gebruikt. We weten dat de rook bijvoorbeeld insecten en bacterien kan verdrijven – misschien zeggen daarom verschillende tradities dat je met rook de atmosfeer kan schoonmaken. In het Allgäu (een bergachtige regio in het zuiden van Duitsland) gebruiken de boeren nog steeds bijvoetrook om de schuren aan het einde van de winter uit te roken darmee waardoor de koeien gezond blijven.

Diese Seite verwendet Cookies, um die Nutzerfreundlichkeit zu verbessern. Mit der weiteren Verwendung stimmst du dem zu.

Datenschutzerklärung