Niederländischer Text #34: Yantras

Yantras als een meditatiepad

Yantras zijn geestelijke beelden, wiens (?) oorspronk in het boeddhisme en in het tantraisme (?) ligt. Yantras bestaan altijd alleen uit (van?) geometrische vormen en toenen nooit dingelijke symbolen zoals het bijvoorbeeld mandala’s doen en daarom kan je nooit dieren, mensen of zo in hun vinden.

Yantras gelden als representaties van Godden; men kan zeggen dat iedere beeld het wezen (de aard?) van één god toent en in deze functie zijn yantras ook met mantras verbonden, die quasi de klank van telkens één god uitdrukken.

Iedere yantra heeft een middelpunt, die bindi genoemt wordt (inderdaad heet het punt dat veel mensen in Indie op hun voorhoofd dragen ook bindi). Vanuit dit punt ontwikkelt zich faktisch de hele yantra, en daarom veroorlooft de bindi ook dat de geest zich tijdens de meditatie weer en weer op het centrum concentreerd, doordat het oog altijd naar dit middelpunt kan teruggaan.

De verschillende vormen die in een yantra gebruikt worden hebben hun eigen betekenis, bijvoorbeeld staat een cirkel altijd voor de cyklische processen zoals de afloop van één dag of van één jaar en daarmee voor het leven over het algemeen, maar tegenlijkertijd kan een cirkel ook het element water belichamen. Ook de kleuren hebben verschillende betekenissen: rood staat bijvoorbeeld vor het bloed, voor het leven, maar ook voor energie op zich. Als je deze betekenissen kent, kan je yantras natuurlijk beter begrijpen, maar je kan ze desondanks gebruiken om te mediteren.

Hoe meditert men met behulp van yantras? Een weg zou het kunnen zijn om over de verschillende vormen en kleuren te mediteren en erover na te denken wat ze gelost van hun algemeene betekenis voor jij persoonlijk betekenen. Een andere weg zou het zijn zich met de god of goddin (godin?) die door het yantra wordt gerepresenteerd te verbinden. Dat je niet alleen door mediteren maar ook met een zogenoemde puja doen. Een puja is kort gezegd een soort van ritual.

Ik persoonlijk hou van een derde methode: ik bekijk de yantra als een meditatieweg. Gewoonlijk hebben alle yantras een begrenzing, een muur als je wil, in de regel met vier „deuren“. Ik stel me voor dat ik de yantra door één van de deuren inga en dan begin de padden tussen de symbolen langs te gaan, zoals je dat in een tuin zou doen. Beetje bij beetje kom je daarbij in het centrum, naar de bindi, en daar kan je verblijven totdat je voelt dat je jouw concentratie niet langer kan overeind houden. Dan ga je weer terug en verlaat de yantra weer door een deur.

Zoals alle meditatiemethoden (-methodes?) bieden yantras alleen een soort „kruk“, in dit geval een „vizuele kruk“, om naar binnen te luisteren en je eigen centrum te vinden, maar ik denk dat ze ook heel behulpzaam voor vizuele mensen zijn.

Diese Seite verwendet Cookies, um die Nutzerfreundlichkeit zu verbessern. Mit der weiteren Verwendung stimmst du dem zu.

Datenschutzerklärung